Deşeurile: o problemă sau o resursă?
Asadar, deşeurile: o problemă sau o resursă? Deşeurile nu reprezintă doar o problemă de mediu, ci şi o pierdere economică. În medie, europenii produc 481 de kilograme de deşeuri municipale pe an.
O parte din ce în ce mai mare a acestei cantităţi este reciclată sau transformată în compost. In timp ce o parte mai mică ajunge la depozitele de deşeuri.
Image © Andrzej Bochenski
Deşeurile: o problemă sau o resursă?
Europa generează cantităţi foarte mari de deşeuri: de alimente şi din grădinărit, deşeuri din construcţii şi demolări. deşeuri miniere, deşeuri industriale, nămol, televizoare vechi, maşini vechi, baterii, pungi de plastic. hârtie, deşeuri sanitare, haine vechi şi mobilă veche… şi lista poate continua.
Cantitatea de deşeuri pe care o generăm, este strâns legată de tiparele noastre de consum şi de producţie. Numărul foarte mare de produse care intră pe piaţă reprezintă o altă provocare.
Schimbările demografice, precum creşterea numărului de gospodării alcătuite dintr-o singură persoană. afectează, de asemenea, cantitatea de deşeuri pe care le generăm (de exemplu, ambalarea produselor în pachete mai mici).
Spectrul larg de tipuri de deşeuri şi de rute complexe ale tratării deşeurilor (inclusiv cele ilegale) face dificilă obţinerea unei imagini complete a deşeurilor generate şi a locului în care se află acestea. Există date, deşi de calitate variabilă, pentru toate tipurile de deşeuri.
Cât de multe deşeuri generăm?
Centrul de date al UE privind deşeurile compilează datele referitoare la deşeuri la nivel european. Potrivit datelor pentru 2010, aproximativ 60 % din deşeurile generate au fost deşeuri minerale şi sol. In mare parte, în urma activităţilor de construcţii şi demolări şi a mineritului. În ceea ce priveşte deşeurile de metale, hârtie şi carton. de lemn, deşeurile de substanţe chimice şi medicale şi deşeurile animale şi vegetale. fiecare tip de deşeuri a avut între 2 % şi 4 % din total.
Aproximativ 10 % din totalul deşeurilor generate în Europa reprezintă ceea ce se numeşte „deşeuri municipale” – deşeuri generate, în principal, de gospodării şi, în mai mică măsură, de întreprinderile mici şi de clădirile publice, precum şcolile şi spitalele.
În 2012, 481 kg de deşeuri municipale solide au fost generate pe cap de locuitor. In cele 33 de ţări membre ale Agenţiei Europene de Mediu (AEM). Există o uşoară tendinţă descrescătoare începând din anul 2007, care poate fi explicată în parte de criza economică ce afectează Europa din 2008.